PLEJEBOLIGER VESTERVANG ÅRHUS

Byggeår 2009-2011
Beliggenhed Vestervang 42 Århus
Byggetype Plejeboliger - Nybyg
Entrepriseform Hovedentreprise
Etageareal 6.600 m2
Entreprisesum 60 mio kr. excl moms
Bygherre Århus Kommune
Arkitekt Regnbuen A/S
Ingeniør NS rådgivning
Byggeriet er et lavenergiklasse 2 byggeri og opføres som 2 næsten identiske ejendomme med hver 30 lejligheder. Ejendommene er udført i 3 etager med 10 boliger samt tilhørende service og fællesarealer på hver etage. Der er udført kælder og taghus for disponering af servicearealer, depoter og tekniske installationer.

Projektet er pælefunderet og omfatter håndtering af forurenet jord samt øvrige anlægs- og gartnerarbejder. Kælderene er udført i insitu støbt beton og bagvægge samt etageadskillelser i betonelementer. Ejendommene er udført med fladt tag med tagpap og facadepuds med indbyggede faldarmsmarkiser. Vinduer et træ/alu og taghusene er beklædt med zink, med stående false.

Bygningerne er opført i anvendelseskategori 6, hvilket har medført springkling og ABA anlæg herunder automatisk branddørslukning. Der er elevator i begge bygninger, og alle adgangsforhold og boliger m.v. er indrettet egnet for kørestolsbrugere. Bygningerne er forsynet med centralt anlæg for skraldesug og centralt køle/frost rum.

Projektet er på mange områder tiltænkt som et referenceprojekt for fremtidige plejeboliger, hvorfor der er integreret en række velfærdsteknologiske løsninger i bygningerne. Heraf kan blandt andet nævnes at gardinstængerne er motoriserede og fjernbetjente. De fuldt integrerede markiser kan naturligvis betjenes med samme fjernbetjening. Der er monteret internet i boligerne. Der er monteret højteknologiske hæve/sænke toiletter med bl. a. fjernbetjent varmtvandsskyl, føntørring med varm luft, udsugning gennem aktivt kulfilter og massage i samtlige boliger. Der er integreret robotstøvsugere samt hæve/sænke borde og vaske i alle boliger. I fællesarealerne er der udført installation for projektor, som kan tilsluttes bl.a. TV, Wii eller PC. Alle boligdøre er forsynet med dørpumpe som hjælpefunktion for brugerne. Dørpumperne kan indstilles til et utal af funktioner eller brugerne kan vælge helt at koble dem fra. Dørene betjenes i det daglige vha. albuekontakter, som betjener såvel låsekassen og adgangskontrollen som dørpumpen. Dørene er forsynet med adgangskontrol, som kan betjenes både med brik, kort eller traditionel nøgle.

De indvendige materialer er nøje udvalgt under hensyntagen til kvalitet, holdbarhed, rengøringsvenlighed og ikke mindst æstetik. Der er i høj grad anvendt varme farver og træ for at skabe et hyggeligt og hjemligt miljø. Hovedadgangsvejen til boligerne via hovedtrappen og elevatoren er udsmykket af kunstneren Erik A. Frandsen.

Det er ikke uden grund at vores håndværkere selv ønsker engang at blive skrevet op til plejeboligerne på Vestervang.